Wednesday, 16 April 2014

Dear hawa




Assalamualaikum warahmatullah.

Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah masih diberi kudrat untuk menulis. Syukur ya Allah kerana masih menghidupkan hambaMu yang hina ini. Setiap apa yang kita gerakkan ni semua datang dari kuasa Dia termasuk hati. Sama ada hati tergerak ke arah kebaikan atau kejahatan, nilailah sendiri. Moga yang baik-baik sahaja. 

Ramai yang pura-pura tidak tahu. Pura-pura tidak ambil kisah. Nak berpura-pura depan manusia itu di luar kawalan ana. Tapi dengan berani kamu berpura-pura depan Allah? Jujur ana tidak boleh terima. Jenaka jenis apakah ini? Bila wuduk tidak sah maka apa yang tinggal dengan solat mu? Tolong..janganlah demi mekap kamu sanggup persendakan Tuhanmu. Tak salah rasanya cuci mekap dulu sebelum angkat wuduk. Allahu..jangan ambil mudah dan pandang remeh bab solat ya.

Senario ni sudah lama ana perasan. Memang terang-benderang lagi bersuluh lah kan kalau eyeliner still tertepek dekat eyelid tu masa angkat wuduk. Ada orang malas nak cuci mekap sebab nak 'rushing'. Ini antara orang yang solat bukan mendirikan solat. Ada beza tu. Astaghfirullah..Ada yang lebih penting lagi kah selain Tuhanmu? Yang memberi pinjam udara. Yang mengalirkan darah dalam badan. Yang mendegupkan jantung. Yang memberi mulut untuk bercakap, telinga untuk mendengar, mata untuk melihat. Masih ada yang lebih penting dari Sang Khaliq wahai Hawa sayang? 

Kita ni agama Islam. Bukan semua kita boleh main langgar. Macam makanan ada yang halal dan haram. Same goes to barang mekap. Mekap ni bermacam jenis. Waterproof, two-way cake foundation dll. Jadi carilah barang mekap yang senang dicuci untuk kita yang wajib solat 5 waktu sehari semalam ni. Ana dulu sama macam semua hawa malah lebih teruk sebab ana obses dengan barang mekap. 

Since habis spm mula datang minat pasal mekap-mekap sampailah last year. Ana boleh spend berjam-jam depan laptop tengok YouTube pasal tutorial mekap, top makeup brand in Korea, Korean skincare, how to makeup like Kim Kardashian dan macam-macam lagi lah. Bila pergi shopping complex then nampak kedai beauty skincare/makeup mulalah 'meroyan'. Seriously duit banyak habis dekat situ. Belum campur fashion pun nak up-to-date. Upss over pulok flashback nyer hehe. 

Dear hawa, nak mekap atau tidak itu terpulang tapi ana tak galakkan yee. Tapi tolong..janganlah masa solat pun sayang nak tanggalkan your 'precious' makeup tu. Berpada-pada lah. :) Ana tahu ada mekap yang mudah dan susah dicuci. Ada yang boleh cuci pakai air je dan ada yang kena cuci pakai wet-tissue/baby oil. Jadi pandai-pandai lah pilih. Ana tak berani nak recommend brand mekap apa yang senang dicuci, takut jatuh dosa pulok ehee.




Mengimbas kembali kata-kata mutiara daripada pak cik ni :

"Perempuan ni senang je tugasnya, senang je nak masuk Syurga. Jaga 4 perkara ni :

1. Jaga solat.
2. Puasa.
3. Memelihara kehormatan diri.
4. Memenuhi tuntutan suami. (bagi yang sudah berkahwin)

Lelaki yang banyak tanggungjawab, cari nafkah semua."

Ana sebenarnya main terjah je Madrasah Al-Muqarrabin dan Anak Yatim milik pak cik ni. On the way dari Jasin ternampak madrasah ni tepi Lebuhraya AMJ. Alhamdulillah kuat daya tarikan magnet diri ana dengan madrasah ni teheee..

Ana ada tanya, "Kenapa pak cik tak paparkan iklan untuk madrasah pak cik ni?". Simple je pak cik ni jawab, "Itu bukan Sunnah." MashaAllah! Jujur ana rasa tenang je tengok muka pak cik. Ada nur di wajahnya. Sampai dah balik dalam kereta pun still rasa bahagia dan tenang. Allahuakbar muka orang beriman. InshaAllah satu hari nanti nak datang jumpa pak cik lagi. Seronok! Setiap kata-kata yang keluar daripada mulut beliau tersangatlah bernilai dan boleh buat hati rasa sebak. Moga Allah merahmati pak cik sekeluarga dan semua yang tinggal di madrasah itu. Allahumma amin!




Dear hawa, jagalah 4 perkara itu inshaAllah semua akan baik-baik sahaja. Nawaitu kerana Allah. Allah lihat usaha kita walau sekecil mana. Berusahalah ke arah yang lebih baik sesungguhNya yang kita cari itu redha Allah SWT bukan redha manusia. Ingatlah, dunia ini sementara dan yang kekal itu alam akhirat. Satu lagi ana nak pesan, akhir zaman ini manusia yang lahir lemah-lemah belaka jadi duduklah secara berjemaah jika mahu memelihara dan menambah kekuatan iman. Carilah ilmu bersama-sama. Hadirilah majlis ilmu bersama-sama. Solat berjemaah. Baca Al-Quran berjemaah. InshaAllah we can be stronger day by day. :))