Thursday, 9 January 2014

Tentang hijab





Assalamualaikum warahmatullah.

Ramai yang berkata begini especially kaum adam :

"Tak semestinya yang berjubah berniqab itu baik dan tinggi imannya. Berhati hati lah."

#pendapatperibadi
Ana sebenarnya kurang setuju dengan mentaliti orang macam ini. Sebab apa? Sebab bukan mudah ya hawa mahu menutup litup seluruh tubuhnya daripada dijadikan tatapan orang sekeliling. Bukan mudah tandanya ada pahala yang Allah akan sediakan. In sha Allah.

Situasi 

Sedang seorang hawa yang berpakaian mengikut syariat Islam berjalan di klcc tiba-tiba dia ternampak seorang perempuan seagamanya berjalan lenggok dengan pakaian terdedah sana sini lalu tercetus di hati hawa ini, "Ish aku kalau pakai macam tu pun lagi meletup uols cuma aku tutup kerana takut azab Allah lagipun aku nak jadi bidadari syurga. Takut ahh neraka."

-------------

Nampak tak gambarannya di situ? Semua hawa menutup aurat kerana mengikut perintah Allah SWT. Hati kami dikawal oleh iman bukan nafsu. Ana di sini bukan mahu menegakkan apa apa kebenaran kerana ana sendiri ada khilaf dan salah. Mungkin juga ana belum berpeluang bertemu dengan manusia yang hipokrit so mungkin ada di antara mereka sudah bertemu dan mempunyai pengalaman sendiri dan sebab itu mereka suruh berhati-hati. Wallahualam.

Bak kata Ustaz Kazim, "Masa solat perempuan kena pakai telekung kena pastikan tiada rambut terkeluar. Lelaki tak payah pun. Masa keluar perempuan kena pakai stokin la handsock semua. Lelaki tak payah susah susah keluar je macamtu. Sebab itu perempuan ni senang nak masuk syurga dan senang masuk neraka."

So, nak syurga jaga molek yaa. :')

By the way, ana sekarang tengah tunggu sahabat ana bawa balik kitab pasal hijab dari kelantan nun. Nanti ana study betul betul and in sha Allah kalau umur panjang ana akan share yee. Pasal berniqab pun ada. Kalau ana tak silap mazhab Syafie ni ada pegangan yang kuat dan lemah. Bila kita pegang yang kuat jadi automatik seluruh anggota badan hawa itu aurat. Thats why ada yang prefer berniqab. Wallahualam. Ana kena kaji study betul betul dulu sebab anak muda akhir zaman ni pandai belaka. Ihiks! Pandai berguru tak apa jangan pandai sendirian berhad sudah. In sha Allah.

P/s : Kalau tiada secebis kekuatan iman dalam diri hawa masakan dia bersusah payah membalut tubuh badannya melainkan kerana akur dengan perintah tuhannya.



- Sepotong roti kering dengan hati yang tenang lebih nikmat daripada sebaldi madu dengan hati penuh ketakutan. Sebuah beca yang tertutup daripada aib lebih baik daripada istana yang penuh dengan fitnah. -




No comments:

Post a Comment