Wednesday, 15 January 2014

Kekasih





Andai sahaja Rasullullah masih ada di atas muka bumi ini, pasti ana mahu berjalan di samping baginda. Andai sahaja Rasulullah masih hidup, pasti tiada siapa yang berani memperlekehkan sunnah mu ya Rasulullah. Ana yakin sunnah Rasulullah akan hidup mekar di sekeiling dunia.

Kata ustazah Rozimah :

"Akhir zaman nak menghidupkan sunnah Rasulullah itu seperti menggenggam bara api."

At first bila ana dengar ustazah cakap macam ini dalam hati terdetik "mesti susah kan". Tapi masa tu tak dapat hayati erti menggenggam bara api lagi. Lama kelamaan lagi-lagi lepas maulid Nabi ni ana dah mula hayati sedikit demi sedikit macam mana rasanya. Allahurobbi. Ana masih terasa sakitnya sampai saat ini. Sangat sangat sakit. 


Sebab tu ana cakap andai Rasullullah ada dekat sini, mesti semua akan ikut sunnah baginda. Mesti tiada siapa nak marah kita nak ejek kita nak gelakkan kita bila kita buat sunnah Nabi. Tapi bila ana rasa down sangat-sangat ana akan ingat balik apa yang ustazah cakap, "kalau aku genggam bara api itu mesti sakit sangat melecur tangan. Ini baru remuk hati dah sedih sangat pasaipaa syera?! Chillex lah. Kata sayang Rasulullah."

Sebenarnya ana nak share satu video ni yang ana jumpa di Facebook tapi sedih tak jumpa pun dekat Youtube. Tak ada rezeki mungkin. In sha Allah kalau ana jumpa ana akan share di blog ni yee. I cried so hard tauuu bila tengok video tu. 

Kadang-kadang kita ni selalu menangis kerana manusia. Tapi tak pernah nangis sebab Rasulullah kan. Cuba muhasabah diri balik. Bila kali terakhir kita menangis teresak-esak sebab rindukan Rasulullah? Bila kali terakhir kita belajar sirah baginda? Bila kali terakhir kita selawat ke atas baginda? Allahu Allah. Bila Rasulullah hidup dalam hati kita pasti kita akan merasa rindu serindunya dan berharap sekali ingin bertemu dengan baginda.

Moga kita semua akan mendapat syafaat baginda pada hari akhirat kelak. Allahumma amin. Lets selawat,

Allahumma solli 'ala sayyidina Muhammad wa'ala aali sayyidina Muhammad...



P/s : "Barangsiapa yang berselawat kepadaku dipagi hari 10 kali dan dipetang hari 10 kali, maka dia akan mendapatkan syafaatku di hari kiamat." (HR. Tabrani)





No comments:

Post a Comment