Saturday, 18 January 2014

Al-hubb





"Ya Allah, hadirkan cinta yang halal bagiku. Sesungguhnya aku tidak mahukan cinta yang tidak pasti. Jauhkan hatiku dari cinta yang sia-sia."


Kehadiran seseorang dalam hidup kita boleh jadi rezeki atau ujian. Sama ada ianya rezeki atau ujian hanya Allah yang mengetahui kejadian di sebaliknya. Semua orang ada kisah cinta masing-masing. Ada yang berkekalan hingga ke akhir hayat, ada yang hanya berhenti separuh jalan dan macam-macam lagi. Kalau cerita bab cinta memang semua orang akan tertarik sebab cinta ini satu anugerah dari Allah Taala. Anugerah yang terindah :')

Bagi yang bercinta tanpa ambil kira batas dan hukum dalam Islam mungkin mereka rasa indah seronok bahagia. Happily ever after ler kononnya. Ceit! Tapi bagi yang bercinta dengan cara pergaulan yang ditetapkan dalam Islam mesti akan merasa sebaliknya.

Semua orang yang ingin memelihara dirinya daripada maksiat pasti memilih bercinta selepas nikah. Tapi Allah is the best planner right so ada juga yang ditakdirkan bercinta sebelum nikah walaupun bukan hajat di hati ingin sebegitu. Jangan pula disalahkan takdir. Mungkin ada sebab kenapa Allah beri kita rasa cinta itu sebelum nikah lagi. Mungkin Dia mahu kita berkenalan dahulu. Saling mengambil berat dan tahu serba serbi kelemahan/kelebihan si dia. Bagi ana, cinta itu tidak akan lahir tanpa rasa sayang. Mula-mula sekali mesti sayang. Selepas itu baru akan timbul rasa cinta.

Situasi

Pengalaman pertama apabila timbul rasa sayang pada si dia yang tak pernah kenal, tak pernah bersua muka. Dengar suara pun tak pernah. Hanya mesej yang menghubungkan kami. Dan juga DOA :') Perkenalan sebegini sangatlah berisiko besar. Dan sangat menyeksakan sebenarnya. Siapa yang berani je sanggup. Sebab banyak benda yang tak dijangka boleh jadi. Hubungan macamni akan banyak membuatkan kita berfikir daripada bertindak. Fikir dan fikir sampai penat otak iolss. Last-last serah pada Allah je. Dia lagi Maha Mengetahui segalanya. Lagi-lagi dapat pulak yang dua dua suka memendam. Hamekkaw! Tapi best tau berkenalan cara macamni sebab boleh control ourself daripada melebih-lebih. Takdelah angau sampai eksiden basikal. Hiks. 


Manusia itu punya satu hati dan dalam hati mereka hanya boleh simpan SATUUUU saja cinta. ( Ya Allah fill my heart with Your love). Ingat molek yaa, dalam hati kita letaklah Allah SWT sebagai cinta kita yang satu kerana Dia yang paling layak bertakhta di hati. Whyyy? Kerana kita dicipta oleh Dia dan kepada Dia jua lah kita kembali :') Dan cintailah yang lain kerana Allah. In sha Allah berkekalan hingga ke syurga. Takkan nak cinta sampai akhir hayat je kan? Mesti nak jumpa dan bercinta lagi dan lagi di syurga kelak. Allahumma amin!


" Dalam DIAM aku terus mendoakanmu. Semoga Tuhan sampaikan isi hati ini melalui DOA yang 'khas' kutitipkan buatmu, dengan caraNya yang terindah..."


P/s : Jangan biar cinta yang mengawal kita. Takut nanti kita tenggelam dalam lembah kemaksiatan. Saling mengingati batas-batas pergaulan yang sebenar dan cepat-cepat tawennnn in sha Allah hidup dan cinta kita akan sentiasa diberkati Allah SWT.



A Husband said to his wife :
50,000 years before the sky was introduced to the sea, Allah Azza Wa Jall wrote your name next to me.









No comments:

Post a Comment